Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Faq

GovApp is een samenwerking van de federale en regionale overheden van ons land, onder meer de instellingen die samenwerken in de strijd tegen Covid-19.

In een eerste fase zal je via GovApp voornamelijk COVID-gerelateerde meldingen kunnen ontvangen. Bijvoorbeeld: Krijg je een testcode toegestuurd? Blijkt je test positief? Heeft een besmet persoon je als hoogrisicocontact vermeld? In plaats van een verwittiging via SMS zoals dit vandaag gebeurt, krijg je de melding via GovApp.

Op termijn zullen verschillende overheden in ons land je een bericht kunnen sturen via GovApp. Dat is veiliger en sneller dan via SMS. Het gaat altijd over dringende, officiële meldingen.

Neen. Als je GovApp installeert, kun je per toestel één GSM-nummer koppelen. Meestal is dat het nummer van je eigen toestel maar dat kan ook een ander toestel zijn. Bij de registratie ontvang je éénmalig een bevestigingscode per SMS die je moet invoeren. Dit garandeert dat het GSM-nummer aan jou toebehoort.

GovApp werkt via een datanetwerk of WiFi. Het werkt overal waar je zo’n netwerk ter beschikking hebt, ook in het buitenland.

Bij je eerste gebruik kun je je mobiel nummer toevoegen aan je GovApp. Vanaf dan weten overheden die meldingen versturen, dat je geregistreerde nummer deze via GovApp kan ontvangen. De app registreert je identiteit niet, en ook geen andere privé-gegevens.

Je kunt er op elk moment voor kiezen om GovApp niet langer te gebruiken. Je kunt de app dan gewoon van je telefoon verwijderen. Wil een overheid je een melding sturen en je bent niet (meer) via GovApp bereikbaar? Dan krijg je de informatie opnieuw via SMS.

BeAlert is een SMS-dienst die je kan waarschuwen bij een noodsituatie. Je krijgt zo’n waarschuwing per SMS op basis van de locatie waar je verblijft, bijvoorbeeld bij een uitslaande brand.

GovApp houdt geen locatie bij. Ongeacht waar je verblijft, zal je de meldingen ontvangen en niet langer via SMS.

eBox is de officiële brievenbus van de overheid. Je ontvangt via eBox digitaal documenten van de overheid zoals brieven, attesten, boetes, aanslagbiljetten, … Omdat de inhoud van de eBox documenten gevoelig is, moet je hiervoor sterk aanmelden.

GovApp werkt zonder aanmelden. Enkel een éénmalige registratie van je telefoonnummer is nodig. GovApp kan daarom ook niet gebruikt worden om privé documenten te bezorgen, daarvoor is er eBox.

Op de meest voorkomende vragen vind je een antwoord in deze lijst Frequently Asked Questions. Heb je een andere vraag of bemerking? Je kunt ons contacteren via onze contactformulier.